Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ομιλία Υπουργού Συγκοινωνιών & Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζοτ


Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων                          
Στην ΗΜΕΡΙΔΑ «Προσβάσιμες πόλεις»


Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΕΑ (Τεχνικής Επιτροπής Διευκολύνσεων Εμποδιζόμενων Ατόμων) να παραστώ και απευθύνω το σύντομο αυτό χαιρετισμό στη σημερινή Επαγγελματική Ημερίδα.
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία εξ ου και στο Υπουργείο μας, εδρεύει  το Γραφείο Σχεδιασμού για τα Άτομα με Αναπηρία. Η αρχιτέκτονας  υπεύθυνη του Γραφείου, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην δρομολόγηση των αλλαγών που σχεδιάζονται και στην επικοινωνία και συνεργασία με τις Οργανώσεις Ατόμων με Αναπηρία και με άλλους φορείς.

Η Σύμβαση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία και η κήρυξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση της δεκαετίας 2010 - 2020 ως δεκαετίας αφιερωμένης στην εμπέδωση της Σύμβασης, διαμορφώνουν την κοινωνία του σήμερα για ένα καλύτερο αύριο. Ιδιαίτερα το άρθρο 9 της Σύμβασης που διασφαλίζει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε ίση βάση με άλλους, στο δομημένο περιβάλλον, κτήρια και πεζοδρόμια, στις μεταφορές, στις πληροφορίες και επικοινωνίες, αποτελεί για το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ένα εφ’ όλης της ύλης «Χάρτη πλοήγησης».
Τα Τμήματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στην αλυσίδα προσβασιμότητας που συνδέει τη σύγχρονη ζωή μιας Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Προσπάθεια όλων των φορέων είναι η δημιουργία τέτοιων δομών.

Στο στάδιο της Νομοτεχνικής επεξεργασίας βρίσκεται μια πολύ σημαντική νέα Νομοθεσία που προωθεί το Υπουργείο μας, που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κατά πολύ το Κυπριακό Αστικό τοπίο. Μια Νομοθεσία που σκοπό έχει την προστασία των χώρων στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρία από την παράνομη στάθμευση σε αυτούς, από κάποιους ασυνείδητους μη δικαιούχους οδηγούς.

Είναι για όλους  αυτούς τους λόγους που το Υπουργείο μας στηρίζει την Ημερίδα αυτή προσβλέποντας όχι μόνο στην ευαισθητοποίηση του τεχνικού κόσμου, αλλά στην δέσμευση και στην αίσθηση ευθύνης του καθενός από εμάς ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρίες στον τόπο μας.
Η συνεργασία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων με τις οργανώσεις Ατόμων με αναπηρία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως δεδομένη πρέπει να είναι η εμπέδωση και υιοθέτηση της «Αρχής της Προσβασιμότητας» σε όλη την κρατική μηχανή.

Θέλουμε να είναι η εγγύηση και συνάμα η δέσμευση μας για  ένα Ανθρωποκεντρικό περιβάλλον που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των πολιτών σε όλα τα στάδια της ζωής, με σεβασμό στις
ιδιαιτερότητες του καθενός.

Καλή επιτυχία στην τόσο σημαντική Ημερίδα που διοργανώνετε και σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων με όλα τα Τμήματα που υπάγονται σ΄αυτό θα είναι οι κύριοι υποστηρικτές των νέων για τη χώρα μας δράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου