Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Στη θύμιση της Αργυρώς Λεβέντη





Πριν περίπου 12 χρόνια, η Εταιρεία Σύνοδος υλοποίησε ένα όνειρο της, δηλαδή: τη διοργάνωση του πρώτου Επαγγελματικού Σεμιναρίου με θέμα τον σχεδιασμό για την επίτευξη Προσβασιμότητας. Η φοβερή παρέα του Γραφείου Μελετών για τα  άτομα με αναπηρία ήρθε σύσσωμη με όλο το δυναμικό της, με επικεφαλής την Αργυρώ Λεβέντη

Η Αργυρώ Λεβέντη, αρχιτέκτονας, ήταν ιδρυτής και εμπνευστής του Γραφείου Μελετών του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Γεννημένη σε μια Αθήνα όπου τα σκαλοπάτια θεωρούνταν ακόμη στοιχείο «μεγαλοπρέπειας» των δημόσιων κτιρίων, η ανατροπή του αυτοκινήτου της την κατέστησε παραπληγική. Καθηλωμένη τότε σε ένα μηχανάκι με μπαταρία, με τους πιστούς της Συνεργάτες στο πλάι της, εντεταλμένοι όλοι για τη δύσκολη αποστολή, βάλθηκε να σχεδιάζει ράμπες και διευκολύνσεις για να ενώσει τα «διαφορετικά επίπεδα συνείδησης» των Ελλήνων.

Η Ομάδα της Αργυρώς Λεβέντη εκπαιδεύτηκε γερά για ν αντέξει στην αντίσταση που έφερνε η άγνοια όχι μόνο του αρχιτεκτονικού λόμπι, αλλά κυρίως του πολιτικού. Η πανέμορφη φιγούρα της άνοιγε το δρόμο, ίσιωνε τα στραβά του κόσμου και εξίσωνε τις ευκαιρίες όχι μόνο για τα ΑμεΑ, αλλά και για τους ηλικιωμένους, τους γονείς με παιδικά καροτσάκια και όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας.

Η Αργυρώ Λεβέντη έφυγε ήσυχα στις 5 Αυγούστου 2011. Πήγε ν αλλάξει τον κόσμο των Αγγέλων, να τους μάθει πως τα αδέλφια τους εδώ στη Γη αγωνίζονται ακόμη για μια απρόσκοπτη και κυρίως ανεξάρτητη διαβίωση.

Η Αργυρώ Λεβέντη και η ομάδα της, ο Γιάννης Πολυχρονίου, ο Μάρκος Κατσιώτης, η Μαρύλη Χριστοφή , ήταν οι πρώτοι που μίληασαν και μας μύησαν στην Αρχή της πφοσβατητας και του σχεδιασμού για όλους.










Το Γραφείο Σχεδιασμού για ΑμεΑ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ιδρύθηκε με την στήριξη του αντίστοιχου Γραφείου του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι αρχιτέκτονες  του οποίου μετέφεραν σε μας πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες ώστε να μην ξεκινήσουμε απ΄το μηδέν. Και η πολύτιμη αυτή στήριξη διαρκεί ακόμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου