Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013


Κάθε φορά που οι επιστήμονες μηχανικοί της Κύπρου και οι φορείς των αναπήρων ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια παρόμοια εκδήλωση, δημιουργείται μια σημαντική δυναμική για να γίνουν αποφασιστικά βήματα τόσο από το κράτος όσο και από τον τεχνικό κόσμο του τόπου μας προς την κατεύθυνση του καθολικού σχεδιασμού. Δηλαδή, του σχεδιασμού του δομημένου περιβάλλοντος με τρόπο ώστε αυτό να είναι προσβάσιμο, ασφαλές και φιλικό για όλους τους πολίτες.



Το πρώτο σεμινάριο, που έγινε το 1998, ήταν μοχλός πίεσης για την ψήφιση από τη Βουλή του Κανονισμού 61Η για τη χρήση των κτιρίων από τα άτομα με αναπηρία.  Αμέσως μετά δημιουργήθηκε η ΤΕΔΕΑ, η Τεχνική Επιτροπή Διευκολύνσεων Εμποδιζόμενων Ατόμων. Το δεύτερο σεμινάριο, του 2002, οδήγησε στη σύσταση του ΓραφείουΣχεδιασμού για τα ΑμεΑ στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.


Δέκα χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι όμως όσα έπρεπε, λαμβάνοντας υπόψη το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η υιοθέτηση από την Ε.Ε. της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά και η κήρυξη της δεκαετίας 2010-2020  ως δεκαετίας αφιερωμένης στην προσβασιμότητα, έχουν φέρει μια νέα θεώρηση στα θέματα προσβασιμότητας, που έχει ως βάση το κοινωνικό μοντέλο θεώρησης της αναπηρίας. 


Η νέα αυτή θεώρηση απαιτεί και την αναθεώρηση του τρόπου σχεδιασμού μας, με μέτρο όχι τον μέσο όρο της ανθρώπινης δύναμης, αλλά  τη διευκόλυνση της ανθρώπινης αδυναμίας. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτή την αναθεώρηση, η αναγνώριση ότι το δομημένο περιβάλλον όπως μάθαμε να το σχεδιάζουμε μέχρι σήμερα είναι η κύρια αιτία της απομόνωσης και του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά  οι ηλικιωμένοι, οι συνοδοί μικρών παιδιών και όλα τα εμποδιζόμενα άτομα, οι δικοί μας άνθρωποι δηλαδή.  Ίσως κάποτε κι εμείς…

Ευελπιστούμε ότι με το τρίτο αυτό σεμινάριό μας, με θέμα τις «Προσβάσιμες πόλεις» και τις ευρωπαϊκές πρακτικές και πρότυπα που ακολουθούνται, θα δοθεί μια νέα δυναμική για νέα αποφασιστικά βήματα και από το κράτος και από τον τεχνικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου